Kiviszüret

Szinte hihetetlen, hogy nem kell Kínáig, de még csak a legközelebbi boltig sem elmennünk, hogy kivit szüreteljünk.
A kivi Dél-Kína nemzeti gyümölcse, de most már egyre többen termesztik itthon is sikerrel.

Már harmadik éve szüretelünk kivit a kertünkben, kinézetre és ízre is teljesen olyan, mint a Kínából származó társai, csak nincs permetezve, nem esik át semmilyen kezelésen, tartósításon.

Mindössze egy darab kivi elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk napi teljes C-vitamin igényét! De, nem csak ezért érdemes étrendünk részévé tenni a kivit: ez a lédús, édes gyümölcs ugyanis számos jótékony hatással rendelkezik, így többféle egészségügyi panasz kezelésében és megelőzésében számíthatunk a segítségére.                               

Jótékony hatóanyagok

kivi 83 százaléka víz, 1 százaléka fehérje, nagyjából 0,5 százaléka növényi zsír (telített-, valamint egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak), 9 százaléka cukor, 3 százaléka rost. Ásványianyag-tartalma jelentős és változatos, bőven található benne kálium, nátrium, foszfor, kalcium, magnézium, vas, cink, réz, mangán és szelén, ahogyan aminosavakban is gazdag. Magas koncentrációban tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, J- és K-vitaminokat, különösen C-vitaminban bővelkedik: egy kivi elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét.

 

Antioxidáns kivi

Többek között, C-vitamin-tartalmának köszönhető, hogy a kivi remek antioxidáns és immunerősítő. Segítségével megelőzhetők a szezonális betegségek –nátha, megfázás, influenza- kialakulása, valamint egyéb, fertőző betegségek –ínygyulladás, húgyúti megbetegedések, stb.- gyógyulását is felgyorsíthatja. A kivi fogyasztása jótékonyan hat az asztma és egyéb légúti problémák tüneteinek enyhítésére, antioxidánsai hozzájárulnak a sejtek korai elöregedéséért, a gyulladásokért, szívbetegségekért és a daganatos elváltozásokért felelőssé tehető szabad gyökök semlegesítéséhez.

Védi a szívet

Antioxidánsai mellett más tulajdonságai is hozzájárulnak a kivi szívvédő hatásához. A gyümölcs hatóanyagai –főként az aszkorbinsav– szabályozzák a vér LDL koleszterinszintjét, oly módon, hogy epesókká alakítják, ezért a káros koleszterin könnyedén távozik a szervezetből, miközben a HDL (jó) koleszterin szintje emelkedik. Ezek az összetevők javítják a keringést, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának lehetőségét. A kivi remek vérhígító, jó szolgálatot tehet azoknak, akik a trombózis elkerülése érdekében kénytelenek gyógyszert szedni – természetesen a kivi fogyasztásával kapcsolatban mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal. Szintén szívvédő hatását erősíti magas káliumtartalma: ennek eredménye, hogy a kivi szabályozza a vérnyomást, elősegítheti a magas vérnyomás megszüntetését. A kálium ezen kívül hasznunkra lehet általános fáradság, alvászavarok vagy depresszió esetén. Vas- és magnéziumtartalma enyhítheti a felgyorsult életvitellel járó stressz tüneteit, a vas révén a kivi a krónikus vérszegénység orvoslásában is segíthet.

Fogszuvasodás és szembetegségek ellen

K-vitamin-tartalmának köszönhetően a kivi fogyasztása hozzájárul a fogak egészségéhez, mérsékli a fogszuvasodás kockázatát –azonban, mint minden gyümölcs fogyasztása után, mossunk alaposan fogat, mivel hosszú távon megrongálhatja a fogzománcot–, valamint elősegíti a csontozat megfelelő fejlődését és épségét. A kivi hatóanyagai lassítják a menopauzával járó csontritkulási folyamatokatis. Az Archives of Opthamology szaklapban megjelent tanulmány szerint a kivi megelőzheti, vagy csökkentheti az idős korral járó makuladegeneráció –szemfenéki meszesedés– kialakulását és tüneteit, valamint óv a szürke hályog megjelenésétől.

Méregtelenítés kivivel

kivi rostjai nagyszerűen szolgálják a béltisztítást, eltávolítják a vastagbélben felhalmozódó mérgeket és más salakanyagokat, ezáltal a bélflóra egyensúlyának visszaállításához, valamint az emésztés javításához is hozzájárulnak. Ezáltal a kivi közreműködhet a puffadás kezelésében és megelőzésében, valamint támogathatja a rendszeres és alapos ürítést. Magas folyadéktartalmának hála, az emésztőrendszer mellett a vesék méregtelenítésében is segítségünkre lehet. Mivel enyhe has- és vízhajtó hatásokkal bír, a kivi kiváló alapanyaga a fogyókúrás diétáknak.

Óvja a bőrt

A kivi fokozza a kollagén termelését, ezáltal fogyasztásával –vagy külsőleg alkalmazva– csökkenthetők a ráncok, bőrünk feszesebbé és ruganyosabbá válik. Sőt, a bőr önvédelmi képességét is javítja, véd a káros UV sugárzásokkal és a légköri szennyeződésekkel szemben.

Kivi a terhesség alatt

kivi fogyasztása terhesség alatt kifejezetten ajánlott, mivel számos, a várandósággal kapcsolatos problémát lehet vele megelőzni, vagy csökkenteni, mint például a seprűvénák, a visszerek és az aranyér kialakulása.

 

Forrás: vitalitas-magazin.hu