Lekvár vagy dzsem?

Nagyon sokan kérdezik, hogy miért van az, hogy egyik termékünkre az van írva, hogy lekvár, a másikra pedig az, hogy dzsem.

A lekvártól a dzsem abban különbözik, hogy a főzési ideje rövid. A dzsemeket jellemzően némi cukor és esetenként zselésítőanyag (többnyire almából kivont pektin) segítségével rövidebb idő alatt készre lehet főzni. A dzsemek elkészítéséhez csak természetes sűrítőt almapektint használunk.

A lekvárok ugyan hagyományos élelmiszernek számítanak, de a hosszú főzési idő során a legtöbb hőérzékeny vitamin elbomlik. Így tehát ebből a szempontból a kevesebb ideig hőkezelt dzsemek jobb alternatívát jelenthetnek.

Egy másik felfogás szerint a dzsem egész vagy darabolt gyümölcsökről ismerhető fel, a lekvár pedig homogén állagú, ettől kevésbé átlátszó.

A lekvár szó a középkori orvosok által használt latin alactuarium (később, magyarosodva liktárium) kifejezésből származik. Eredetileg mézes szirup volt, amibe az önmagukban rossz ízű gyógyszereket keverték. A mai lekvárhoz a gyümölcsöt és a cukrot legtöbbször együtt főzzük, hasonló mennyiségi aránnyal, mint a dzsemet.

A mi jelentésünkben a lekvár az ami hosszabb főzési eljárással készül és többnyire nem tartalmaz semmilyen sűrítő anyagot. A dzsem pedig az, ami almapektinnel van sűrítve és a rövidebb főzésnek köszönhetően jobban benne maradnak a vitaminok és az ásványi anyagok.

Szóval döntse el mindenki maga, hogy neki melyik a szimpatikusabb, szerintünk mindegy, hogy lekvár vagy dzsem az íze mindegyiknek fenséges!

 

Forrás: origo.hu; hazipatika.hu