Mire jó a csipkebogyó?

Itt a csipkebogyó szezon. Mi is kimentünk a közeli erdőbe, hogy a frissen dértől megcsípett csipkebogyókat begyűjtsük. Ez az egyik legnehezebben elkészíthető lekvárunk, mivel a gyűjtése sem egyszerű és az elkészítése is időigényes, de megéri, hiszen rengeteg C vitamint tartalmaznak. A belőlük készült lekvár pedig isteni.

Hatóanyagai:

A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Az immunerősítésen túl a C-vitamin a zsírégetésben is segíthet, mivel szinte az összes zsírbontó folyamatban részt vesz, amellett, hogy vitalizál és élénkít. A bogyókban található pektin emellett megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását.